Dit moet je weten over knaagdieren


Knaagdieren zijn leuke schattige diertjes wat veel als huisdier wordt gebruikt. Maar wat weten we nou eigenlijk van ze?  Knaagdieren zijn zoogdieren die voorkomen op alle continenten behalve Antarctica. Knaagdieren is de grootste orde onder de zoogdieren zo’n 40% van de zoogdieren bestaat uit knaagdieren. Je herkent ze aan hun korte ledematen en zijn vaak robuuste diertjes. En natuurlijk niet te missen hun grote snijtanden. 

Deze scherpe tanden gebruiken ze om voedsel te knagen, holen op te graven en zichzelf te verdedigen. De meeste knaagdieren eten plantaardig materiaal zoals zaden. Knaagdieren hebben een zeer bijzonder gebit dat bestaat uit 4 grote tanden die lijken op beitels twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak. De tanden van knaagdieren groeien hun hele leven lang duur en hebben een harde glazuurlaag. Doordat ze knagen slijten de tanden af maar blijven tegelijkertijd scherp. 

De meeste knaagdieren zijn vooral tijdens de schemering of in de nacht. knaagdieren leven alleen of in groepen deze groepen kunnen vrij groot zijn soms leven ze met bijna honderd in een groep zoals bij bijvoorbeeld de naakte molrat. Soorten die in koude gebieden leven zoals slaapmuizen houden in de winter een winterslaap. Sommige soorten zoals de rode eekhoorn leggen een wintervoorraad aan in de winter zodat ze zeker weten dat ze genoeg voedsel hebben in de winter. Er zijn zelfs soorten die naar warme oorden trekken zoals lemmingen. 

Knaagdieren zijn als huisdieren ook heel geschikt. De hamster, de cavia en het konijn zijn het populairste op dit moment. Andere populaire knaagdieren als huisdieren zijn tamme ratten, tamme muizen of gerbils. Een klein knaagdier is redelijk zelfstandig en heeft minder aandacht nodig dan een groot knaagdier zoals bijvoorbeeld een konijn of cavia. Over het algemeen leven knaagdieren niet zo lang ongeveer 7 jaar. Dit is wel afhankelijk van wat voor soort knaagdier je neemt bijvoorbeeld muizen worden 2 tot 4 jaar maar een chinchilla kan wel 15 jaar worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.