Winterdekens voor paarden, alles wat je moet weten


Goede-winterdekens-paarden

Als de winter is aangebroken zien we paarden rondlopen met een winterdeken. Zo zorgen we er voor dat de dieren het niet koud hebben. Tenminste, dat is wat er gedacht wordt. In veel gevallen kan een paard zich prima redden zonder deken. In dit artikel kom je alles te weten over winterdekens voor paarden, wanneer je ze wel- en niet moet gebruiken.

Paarden hebben niet zo snel last van de kou

Voor de winter aanbreekt zijn de paarden allang begonnen met de voorbereiding van de vacht. Ze starten hiermee na 21 juni. Dit geldt ook voor pony’s. Ze creëren een wintervacht dat zorgt voor uitstekende isolatie en is daarnaast ook nog eens waterdicht. Paarden kunnen met deze vacht, in de winterperiode heel goed van de buitenlucht genieten met een maximale temperatuur van -5. Ons zul je dan zien met een dikke winterjas, een sjaal en een paar handschoenen. Deze dieren kunnen dus prima tegen lagere temperaturen. Toch komt het veel te vaak doordat men er voor kiest om de paard te verwarmen met een deken. Dat is natuurlijk goed bedoeld, maar helemaal niet nodig. Je paard kan het zelfs er te warm van krijgen.

Een winterdeken voor paarden, wanneer gebruik je dat wel?

Over het algemeen is een deken helemaal niet nodig en kunnen de dieren zichzelf goed verwarmen met behulp van hun wintervacht. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan paarden die op leeftijd zijn. Die hebben wat meer moeite om zichzelf te verwarmen en kunnen dan de hulp van een deken goed gebruiken. Verder zijn er ook dieren met gezondheidsproblemen die je kunt helpen met een paardendeken. Indien je de paarden scheert met een paardenscheermachine, moeten ze in de winter altijd voorzien worden van een deken.

Door het gebruik van een deken kunnen paarden warm blijven zonder dat dat al te veel energie kost. Het is daarom ook een goed hulpmiddel voor paarden die intensief hebben bewogen. Bijvoorbeeld wanneer je paardensport met ze beoefend. Zo kunnen de spieren op een goede manier herstellen.

Welke paardendeken moet ik aanschaffen?

Er zijn een heleboel verschillende dekens te vinden dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn goede winterdekens voor paarden? Het is afhankelijk van het paard maar je kunt met een aantal punten rekening houden dat voor ieder dier geldt.

Deken met een goede dikte

Als eerst is het belangrijk dat je een deken aanschaft met de juiste dikte. Welke dikte je moet hebben hangt van de situatie af van je paard. Als deze vrijwel altijd buiten staat, moet de deken natuurlijk dikker zijn als wanneer de paard op stal staat.

Zorg voor een goede fitting

Het is belangrijk dat de deken goed past. Als de deken te groot is zal deze naar achteren zakken wat resulteert in schuurplekken wat kan gaan irriteren.

Kies voor hoge kwaliteit

Dit is zeker een belangrijk punt op het moment dat je paard veel buiten te vinden is. Een deken van goede kwaliteit kost weliswaar iets meer maar je kunt er wel langer mee doen. Hou er rekening mee dat de winterdeken bestand moet zijn tegen de regen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.